Προβολή νέων
Το Κτήριο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
και επίσκεψη Καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως είναι γνωστό οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έργο των αρχιτεκτόνων Λαζάρου Καλυβίτη και Γιώργου Λεονάρδου, θεωρούνται ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικα δείγματα του "ελληνικού μοντερνισμου" και εντάσσεται στο αρχιτεκτονικό ιδίωμα του
"κορμπουζιανου μπρουταλισμου" , ενώ ταυτόχρονα είναι και ενα κτήριο με έντονο συμβολισμό περιεχομένου.
Την Παρασκευή, 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του μαθήματος "Ειδικά Θέματα Ιστορίας και Θεωρίας 8" του 8ου εξαμήνου. Φέτος το συγκεκριμένο μάθημα έχει θέμα "Η Σχολή των Αθηνών" και μελετάει πανεπιστημιακά κτήρια απο όλο τον κόσμο με έμφαση στους δημοσιους - ανοιχτούς χώρους τους. Το μάθημα συνδέεται με το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικης της Βενετίας, του οποίου το φετινό θέμα είναι "The School of Athens". Στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάζονται, εκτός των άλλων, και μακέτες από σημαντικά κτήρια από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Θεολογική Σχολή της Αθήνας.
Η επίσκεψη έγινε με την συνοδεία των Παναγιώτη Τουρνικιωτη (Καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ), Σωτηρίου Κωτσόπουλου (Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής του 20ου αι. στο ΕΜΠ) και Κώστα Τσιαμπάου (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του 20ου αι. στο ΕΜΠ).
Στο κτήριο ξενάγησε την ομάδα ο αρχιτέκτονας Λάζαρος Καλυβίτης, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Σχολής κ.Σταυρο Μουταφη, αφού ανέλυσε το συνθετικό και λειτουργικό περιεχόμενο του κτηρίου, καθώς και το ιστορικό της πραγματοποιησεως του.
Από την Κοσμητεία
της Θεολογικής Σχολής