Αρχική σελίδα » Πληροφορίες για το Τμήμα

Θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο της Θεολογίας

Το Τμήμα Θεολογίας προσφέρει ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και  ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Αυτά προσφέρουν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ερευνούν την εξέλιξη και τις μορφές της συνάντησης ανάμεσα στον ανθρώπινο λόγο και τα γενεσιουργά γεγονότα του Χριστιανισμού. Η συνάντηση αυτή προσεγγίζεται κατ’ αρχάς μέσα από τη γένεση, την ιστορική πορεία και τη διδασκαλία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και συσχετίζεται με τα νεώτερα φιλοσοφικά ρεύματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, με τις άλλες μορφές του Χριστιανισμού και με τις άλλες θρησκείες και με άλλες εκφάνσεις του θρησκευτικού φαινομένου, καθώς και με τον σύγχρονο διεπιστημονικό διάλογο.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Θεολογίας, Εκκλησίας και κοινωνίας είτε υπηρετώντας το εκκλησιαστικό έργο ως κληρικοί είτε ως εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, καθώς και στη μελέτη και ανάδειξη του πολιτισμού, που διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

Χρήσιμες πληροφορίες και σύνδεσμοι για το Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ

Ε­παγ­γελ­μα­τι­κές προ­ο­πτι­κές των α­πο­φοί­των του Τμή­μα­τος

Οι προοπτικές για τους πτυχιούχους του Τμήματος Θεολογίας είναι ευρύτατες και προσδιορίζονται από την ιδιαιτερότητα της σύνθετης αποστολής της Θεολογικής Σχολής, είτε στον τομέα της Δημόσιας Εκπαίδευσης είτε της στελέχωσης της εκκλησιαστικής διακονίας. Παράλληλα, το περιεχόμενο της παρεχόμενης θεολογικής, φιλοσοφικής, φιλολογικής, ιστορικο-αρχαιολογικής και γενικότερα ανθρωπιστικής μορφώσεως, προσφέρει ευρύτατες δυνατότητες περιστασιακής ή και μόνιμης απασχολήσεως σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα (δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, αρχαιολογική υπηρεσία, εκδοτικοί φορείς, ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ.). Στη συνέχεια παρατίθενται ανά τομέα οι επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους του Τμήματος Θεολογίας, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία.

- Α΄ Εκπαίδευση
1. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και κάθε μαθήματος που παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των αποφοίτων των δύο Θεολογικών Σχολών Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Οι πτυχιούχοι του Θεολογικού Τμήματος μπορούν να ασκήσουν το διδακτικό λειτούργημα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης του δημοσίου και του ιδιωτικού φορέα, σε οργανικές θέσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα (1975). Μέσα από την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ορίζεται, επίσης, ποια άλλα μαθήματα μπορούν να διδάξουν σε β΄ ή γ΄ ανάθεση.
2. Ειδική Αγωγή. Έχει ζητηθεί, αναλόγως προς τα Τμήματα Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεολογίας συνδυαστικά με ένα μεταπτυχιακό πιστοποιητικό ειδίκευσης, όπως το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή ή ως Σύμβουλοι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας-ΣΔΕ.
3. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεολογίας μπορούν να συνεχίσουν μεταπτυχιακή επιστημονική έρευνα στα επιμέρους αντικείμενα της Θεολογίας, ή συναφών επιστημών κατά περίπτωση, που οδηγεί και σε απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (που χορηγείται από τα Τμήματα) και να απασχοληθούν στο ερευνητικό και διδακτικό έργο των ΑΕΙ.

- Εκκλησιαστική Ιεραρχία
Οι πτυχιούχοι κληρικοί του Τμήματος Θεολογίας, όπως και των δύο Θεολογικών Σχολών, εντάσσονται στην Α΄ μισθολογική βαθμίδα και πληρούν με τη λήψη του πτυχίου μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις χειροτονίας τους στο βαθμό του επισκόπου.

- Γ΄ Διοίκηση – Κοινωνικές Υπηρεσίες - Πολιτισμός
Οι πτυχιούχοι μπορούν ακόμη να απασχολούνται σε:
1. Θέσεις Δημοσίου και ΟΤΑ ΠΕ Διοικητικού.
2. Διοίκηση και γραμματειακή υποστήριξη Εκκλησιαστικών Θρησκευτικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων, όπως Ι. Μητροπόλεις, Πατριαρχεία, ιεραποστολικά κλιμάκια, διεθνείς θρησκευτικούς φορείς (όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών CEC) κλπ.
3. Συμβουλευτική σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διδασκαλία του αντίστοιχου μαθήματος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κατ’ αναλογίαν μπορούν να τοποθετηθούν ως επιστημονικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια με έμφαση στην συμβουλευτική για τους φοιτητές.
4. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες, ιδρύματα και επιχειρήσεις.
5. Οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων προσκυνηματικών και θρησκευτικών περιηγήσεων είτε στον ιδιωτικό τομέα με παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης ταξιδιών - εκδρομών και διαφόρων δρώμενων με προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, είτε σε δημόσιους φορείς Τουρισμού.
6. Συντήρηση, φύλαξη, τεκμηρίωση και ανάδειξη εκκλησιαστικών αρχείων, βιβλιοθηκών, μουσείων και μνημείων θρησκευτικού χαρακτήρα.
7. Συνοδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας όπως συμβουλευτικό έργο σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, σε ιδρύματα εκκλησιαστικών οργανισμών, ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης, που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες, μετανάστες κλπ. καθώς και σε φορείς Προαγωγής Ψυχικής Υγείας.
8. Υπηρεσίες συμβούλων επικοινωνίας ή στελεχών εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
9. Ανάθεση ρόλου διαμεσολαβητή στην εκπαίδευση, στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας σε θέματα ρατσισμού και bullying μέσα από τη συμμετοχή σε εξετάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την πιστοποίηση και τα επαγγελματικά δικαιώματα του "διαμεσολαβητή".