Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » CV Σταθοκώστα

Βασιλική Η. Σταθοκώστα, Επίκουρη Καθηγήτρια

 

 

α) Βιογραφικά στοιχεία

Η Βασιλική Η. Σταθοκώστα γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το Α΄ Γενικό Λύκειο Λαμίας. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές: α) στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., στη Συμβολική με σύμβουλο καθηγητή τον Ν. Ματσούκα, β) στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey/Θεολογική Σχολή της Γενεύης (Γενεύη/Ελβετία), αποκτώντας και τον σχετικό τίτλο σπουδών (Οκτώβριος 1993 - Μάρτιος 1994) και γ) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Fribourg/Ελβετία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του δομινικανού καθηγητή της Συστηματικής Θεολογίας π. Liam Walsh, συμμετέχοντας στα μαθήματα Δογματικής, Ιστορίας, Ιεραποστολικής και Οικουμενικής Κίνησης (Οκτώβριος 1994 - Δεκέμβριο 1995).

Υπήρξε υπότροφος: α) της έδρας της “Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρά τω Παγκοσμίω Συμβουλίω των Εκκλησιών” (Γενεύη/Ελβετία) και το “Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών” (Π.Σ.Ε.) (Σεπτ. 1993 – Φεβρ. 1994), β) της Επιτροπής “Ecumenical Theological Education” (Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση) του Π.Σ.Ε. (ακαδημαϊκό έτος 1994-1995) και γ) της Επιτροπής “Comite Catholique pour la Collaboration Culturelle” του Conseil Pontifical pour la promotion de l’ Unite des Chretiens της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στη Θεολογική Σχολή του Freiburg/Ελβετία και δ) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (2002-2003).

Τον Δεκέμβριο του 1999 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα: “Σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, 1948-1961. Με βάση το αρχειακό υλικό του Π.Σ.Ε.”, και τον Απρίλιο του 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας με τον βαθμό «Άριστα».

Τον Ιανουάριο του 2002 ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα, με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ., με αντικείμενο τη μελέτη της διαμόρφωσης των οικουμενικών σχέσεων στον ελλαδικό χώρο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003. Τα πορίσματά της εκδόθηκαν με τίτλο “Η διαμόρφωση των οικουμενικών σχέσεων στην Ελλάδα. Ζητήματα προσηλυτισμού και θρησκευτικής ελευθερίας στη μεταπολεμική Ελλάδα (από το 1948 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60)”.

Έχει εργαστεί σε ελληνικά και διευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο, την Οικουμενική Κίνηση (διορθόδοξες, διαχριστιανικές – διεκκλησιαστικές σχέσεις), ζητήματα φύλου, παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικότητας σε σχέση με τη θρησκεία/-ες. Συμμετείχε σε οικουμενικά συνέδρια και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην Ολομέλεια της ‘‘Πίστης και Τάξης’’ του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Κρήτη, 7 - 13 Οκτωβρίου 2009).

Εργάστηκε ως θεολόγος:

  1. στο Ορθόδοξο Ίδρυμα “Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης” (1.6.2000 έως 4.9.2001) και
  2. στη Μέση Εκπαίδευση (Σεπτ. 2001 – Μάιος 2009), μετά από επιτυχή συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,.
  3. Από τον Μάιο του 2009, μετά την εκλογή της από το Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, υπηρετεί ως Λέκτορας στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής του Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, στο αντικείμενο «Ορθόδοξος Θεολογία και Οικουμενική Κίνησις» (ΦΕΚ διορισμού 353/12.5.2009, τεύχ. Γ΄). Διδάσκει τα μαθήματα: «Συμβολική και Ιστορία της Οικουμενικής Κινήσεως», «Θέματα Οικουμενικής Κινήσεως» και «Ομολογιακές Μειονότητες στην Ελλάδα». Επίσης, διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, τα μαθήματα ειδίκευσης στην «Οικουμενική Κίνηση» του Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής: α) Θέματα Οικουμενικής Κινήσεως Α΄, και, β) Θέματα Οικουμενικής Κινήσεως Β΄ (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο αντίστοιχα).

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Οικουμενική Κίνηση, τα ζητήματα ευαγγελισμού, θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησης, τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία με αναφορά στις σχετικές ζυμώσεις που συντελούνται διεθνώς, στον χώρο της Οικουμενικής Κίνησης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης. Από τον Οκτώβριο 2010 έχει αναλάβει την παραγωγή και παρουσίαση εβδομαδιαίας εκπομπής με θέμα «Ορθόδοξη Μαρτυρία» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Επιστημονικές και ερευνητικές συνεργασίες στον τομέα της επιστήμης της Θεολογίας

  1. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα της “Επιτροπής Ερευνών” Α.Π.Θ.: “Ανάπτυξη Ερευνητικής Υποδομής Τμήματος Θεολογίας” (κωδικός έργου 8878), διάρκειας ενός έτους (1.9.1995 – 30.8.1996).
  2. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα του «Λυμπεροπούλειου Φιλανθρωπικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ‘‘Άρτος Ζωής”»: “Η σχέση της Ελληνικής Ορθοδοξίας προς την Οικουμενική Κίνηση – προς τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες” (1996 – 1999), υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Σ. Αγουρίδη.
  3. Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα “Άνθρωπος, Θρησκεία, Πολιτισμός σε εποχή Παγκοσμιοποίησης και Πολυπολιτισμικότητας – Θεωρητικές εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90”, που χρηματοδοτήθηκε από την “Επιτροπή Ερευνών” του Α.Π.Θ. (κωδικός έργου 7696), και διεξήχθη υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή κ. Ιω. Πέτρου (1.10.1998 – 30.9.1999).
  4. Συμμετοχή στο διευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή ταυτότητα, κράτος πρόνοιας, θρησκεία(-ες)”, που χρηματοδοτήθηκε από την “Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, και διεξήχθη υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή κ. Ιω. Πέτρου (1.10.1999 – 31.3.2000) σε συνεργασία με την ‘‘Association for the Study of the Religious Phenomenon’’ (ASFeR). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συμμετείχε στο προπαρασκευαστικό Workshop που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία/Ιταλία τον Ιανουάριο του 1999 και στο Workshop για την εκτίμηση της πορείας του έργου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1999.
  5. Ανάληψη μεταδιδακτορικής έρευνας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ., Σύμβαση – Αριθμός 319 / 1 Ιανουαρίου 2002) διάρκειας ενός έτους (Ιανουάριος 2002 – Ιανουάριος 2003) με αντικείμενο την Οικουμενική Κίνηση.
  6. Επιστημονικός συνεργάτης της «Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας», εκδ. «Στρατηγικές Εκδόσεις (Ι. Φλώρος, Π. Βασιλειάδης)» (Ιανουάριος 2010 εξ.)

    γ) Συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια

  1. Συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Άνεργων Γυναικών, αποφοίτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σχολών, που οργάνωσε η Ομάδα Γυναικείων Σπουδών του Α.Π.Θ. και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με θέμα “Πολιτική για τις γυναίκες – πολιτικές των γυναικών” (Θεσσαλονίκη, 23.11.1990 – 11.1.1991).
  2. Συμμετοχή στο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης “Βιβλιοθηκονομία” που διοργάνωσε κατά το Φθινόπωρο του 1992 η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τριανδρίας με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου διάρκειας 150 ωρών (50 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 100 ώρες πρακτικής άσκησης).
  3. Συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο μεταπτυχιακού επιπέδου που διοργάνωσε στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. ο “Θεολογικός Σύνδεσμος” με θέμα “Ζητήματα Θεολογίας και Διδακτικής Πράξης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” (9.2.1993 – 25.5.1993).
  4. Συμμετοχή στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “Θεσμικό Πλαίσιο και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας – Η Θάλασσα ως Αντικείμενο μελέτης αυτών”, που οργανώθηκε στα Φηρά/Θήρα από το 3ο Γραφείο Δ.Ε. και τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων (25.2.2002).
  5. Συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο “Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση”, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΣΕ Ε.Λ. Θήρας στα πλαίσια του έργου “Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση” του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (16.9.2002 – 8.11.2002, διάρκειας 48 ωρών).
  6. Συμμετοχή στην ημερίδα με αντικείμενο το πιλοτικό πρόγραμμα “Ευέλικτη Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων στο Γυμνάσιο” (πρόγραμμα διαθεματικής προσέγγισης, Μεσαριά/Θήρα, 22.11.2002).
  7. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Εργαστήριο Σχεσιοδυναμικής Παιδαγωγικής και Συμβουλευτικής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα ‘‘Η Παιδαγωγική Σχέση’’ (Πάτρα, 25 – 28.11.2004).
  8. Συμμετοχή στο β΄ μέρος των βιωματικών επιμορφωτικών σεμιναρίων Αγωγής Υγείας που διοργάνωσε το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νοτιοανατολικών Κυκλάδων του Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου Κλίμακα και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με θέμα ‘‘Η Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και της Συναισθηματικής Επίγνωσης στη Σχολική Κοινότητα’’ (Θήρα, 2- 3.12.2004, διάρκειας 16 ωρών).
  9. Συμμετοχή στο Σεμινάριο που διοργάνωσε η «Κλίμακα Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Α. Κυκλάδων» με θέμα ‘‘Παιδί – Σχολείο – Οικογένεια’’ (Θήρα, 25.2.2005 – 6.5.2005, διάρκειας 16 ωρών).
  10. Συμμετοχή στην Ημερίδα με θέμα ‘‘Μαθησιακές Δυσκολίες, Διάσπαση Προσοχής’’ (Θήρα, 23.5.2007).
  11. Συμμετοχή στο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σε θέματα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που οργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δ/βθιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ διάρκειας 20 ωρών (29 και 30/4/09 και 6 και 7/5/09) για εκπαιδευτικούς της Δ/νσης σε θέματα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μετά από την με αρ. πρωτ. Γ7/29923/20-309 έγκριση του ΥΠΕΠΘ.

    δ) Επιστημονική δραστηριότητα

  1. Μέλος της Γραμματείας του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, που οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey, με θέμα “Classical Theology and Contextual Theology. The task of the Orthodox Theology in the post-Camberra Ecumenical Movement” (1 - 3.9.1992).
  2. Μέλος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Σεμιναρίου Εισαγωγής στην Ορθόδοξη Θεολογία, που πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey σε συνεργασία με την “Εταιρεία Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης” (Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 1994).
  3. Συμμετοχή στο XVI Διεθνές Μεταπτυχιακό Θεολογικό Σεμινάριο με θέμα “Φονταμενταλισμός και τρόποι υπερβάσεώς του”, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ/Γενεύη (10 – 23.9.1995) και συντονίστρια της Β΄ ομάδας εργασίας του Σεμιναρίου.
  4. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που οργανώθηκε από την “Εταιρεία Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης” στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Το κοινό οικουμενικό όραμα” (29 – 31.3.1996), όπου προσέφερε εθελοντική εργασία ως μεταφράστρια από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα.
  5. Μέλος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του διεθνούς Συνεδρίου – Συνάντησης των εκπροσώπων των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Η ευθύνη Ιουδαίων - Χριστιανών - Μουσουλμάνων για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ” (24 – 29.8.1996, συνδιοργάνωση του Π.Σ.Ε., της Επιτροπής της Αγίας Έδρας επί των Θρησκευτικών Σχέσεων με τους Ιουδαίους, το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Διαθρησκειακό Διάλογο και την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία).
  6. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” (21 – 25.3.1997) με θέμα “Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας. Προοπτικές στη σημερινή Ευρώπη”, όπου εργάστηκε εθελοντικά ως μεταφράστρια από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα.
  7. Συμμετοχή ως youth participant στη Β΄ Οικουμενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα “Συμφιλίωση: Δώρο Θεού και πηγή νέας ζωής”, που πραγματοποιήθηκε στο Graz/Αυστρία (23 – 29.6.1997). Εισήγηση με θέμα “Η θέση της γυναίκας στην ορθόδοξη ελληνική παράδοση” σε σχετικό Workshop που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνέλευσης.
  8. Συμμετοχή στην 7η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της “Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα”, που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι/Χανιά με θέμα “Πηγές και Αποθέματα των Φεμινιστικών Θεολογιών” (17 – 21.8.1997). Στη συγκεκριμένη διάσκεψη είχε την ευθύνη των οικουμενικών προσευχών (προετοιμασία, οργάνωση και διεξαγωγή).
  9. Συμμετοχή ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 5η Γενική Συνέλευση του “Οικουμενικού Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών”, El Escorial, Ισπανία, 4 – 10.6.1998.
  10. Συμμετοχή με εισήγηση στο θέμα “Παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικό παράδειγμα” στη συνάντηση της “Εταιρείας Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης”, Νεάπολη, 22.1.2000. Το γενικό θέμα της συνάντησης ήταν “Ταυτότητα και Οικουμενικότητα σήμερα”.
  11. Συμμετοχή ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής στο συνέδριο του “Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών της Ευρώπης”, που πραγματοποιήθηκε στην Περαία/Θεσσαλονίκη, 29.6. – 3.7.2000, με θέμα “Αναζητώντας τη γυναικεία ψυχή της Ευρώπης. Μύθος ή πραγματικότητα;”.
  12. Συμμετοχή με εισήγηση στο 7ο International Summer School on Religions in Europe (Abbazia di Badia a Passignano/Φλωρεντία, 26 – 30.8.2000) με θέμα “Gender, Citizenship, Religions in Europe”.
  13. Συμμετοχή στη Ι΄ Σύναξη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων με θέμα “Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ιστορικά, ερμηνευτικά, θεολογικά”, Βόλος, 15 - 17.9.2000.
  14. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Εκκλησία και Κόσμος κατά τον Απόστολο Παύλο”, που οργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (Βέροια, 26 - 28.6.2001).
  15. Στο διάστημα από 1.6.2000 έως 4.9.2001 εργάστηκε ως θεολόγος στο “Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης”, στο πρόγραμμα Δημιουργία Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης της Αγίας Γραφής.
  16. Συμμετοχή με εισήγηση στους εορτασμούς για τα 10 χρόνια του Οικουμενικού Κέντρου της Ρόδου που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 16-19 Μαΐου 2003 με θέμα “Η Οικουμενική Χάρτα – Πρόκληση για τις Εκκλησίες στην Ευρώπη”. Τίτλος της εισήγησης: “Οικουμενική Χάρτα: Μια ακόμη ευκαιρία για τις Εκκλησίες ή η τελευταία ευκαιρία για την Οικουμενική Κίνηση;”.
  17. Συμμετοχή στο θεολογικό συνέδριο «Αναταράξεις στη μεταπολεμική θεολογία. Η “θεολογία του ’60”», που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος σε συνεργασία με το περιοδικό ‘‘Σύναξη’’ (Μελισσιάτικα/Βόλος, 6 – 8.5.2004).
  18. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Παύλεια Θεολογία και σύγχρονη ειδωλολατρία”, που οργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (Βέροια, 26 - 28.6.2006).
  19. Συμμετοχή στην ενημερωτική ημερίδα της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πυλαία, 23 Μαρτίου 2006).
  20. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Επιστημονικής Ημερίδας «Η Αγία Γραφή ως παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό» (Θήρα, 2 Οκτωβρίου 2006).
  21. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης της Αγίας Γραφής (Θήρα, Οκτώβριος 2006).
  22. Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Από τον απόστολο Παύλο στον ιερό Χρυσόστομο”, που οργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (Βέροια, 25 - 29.6.2007).
  23. Συμμετοχή στο 10ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και του Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum Ρώμης, με θέμα ‘‘Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Γέφυρα Ανατολής και Δύσης’’ (Τήνος, 16 -19.9.2007).
  24. Συμμετοχή στην 1η Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Euresis Net (European Studies on Religion & State Interaction) με θέμα European Studies on Religion and State in the 21st century (Θεσσαλονίκη, 1 -3.11.2007).
  25. Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωση η Ελληνική Βιβλική Εταιρία και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα «Η Αγία Γραφή και ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός (Αθήνα 29 -30.11 και 1.12.2007).
  26. Συμμετοχή στη συνεδρίαση (meeting of experts) με θέμα “Teaching and Research on State and Religions in the Scope of EU”, του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Euresis Net (European Studies on Religion & State Interaction) (Louvain-la-Neuve, 8 – 10.5.2008).
  27. Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής “Πίστις και Τάξις” (ΠΤ) του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ), με θέμα «Κεκλημένοι εις μίαν Εκκλησίαν» (Κρήτη 7 - 13 Οκτωβρίου 2009).
  28. Συμμετοχή με εισήγηση στην Ημερίδα με θέμα “Αγία Γραφή και σύγχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις” του «Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών» (1 Δεκεμβρίου 2009). Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και Βασιλική Σταθοκώστα, Οι νεοελληνικές μεταφράσεις της Βίβλου και το ζήτημα των νέων ερμηνευτικών προσεγγίσεων σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Αγία Γραφή. Παράδειγμα οικουμενικής συνεργασίας στην Ελλάδα.
  29. Συμμετοχή στη συνάντηση – σύμπραξη του Τμήματος Θεολογίας της Θ.Σ. Ε.Κ.Π.Α., του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ε.τ.Ε. για τη λειτουργία δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων με αντικείμενο τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς και την έναρξη του Διαρκούς Φόρουμ για το Θρησκευτικό τουρισμό, Πεντέλη, 16.11.2010.
  30. Ιδρυτικό μέλος της “Εταιρείας Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης”.
  31. Μέλος του “Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών της Ευρώπης”, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαχριστιανική και διαπολιτισμική συνεργασία στην Ενωμένη Ευρώπη.
  32. Συνεργάτης σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του περιοδικού “Καθ’ Οδόν”, με αρκετές δημοσιεύσεις σε οικουμενικά θέματα και μεταφράσεις άρθρων ξένων συνεργατών.